Λίστα κρασιών
Στον τόπο που γέννησε το ξακουστό στον κόσμο οίνο Μαλβαζίας, το κρασί αποτελεί τέχνη παράδοσης. Απολαύστε εκλεκτές ετικέτες Ελλήνων οινοποιών αλλά και μυρωδάτες ποικιλίες τοπικών παραγωγών που κατάφεραν και στα σύγχρονα χρόνια να κερδίσουν σημαντικές διακρίσεις για τα προϊόντα τους και να αναβιώσουν το μεγαλείο του νέκταρ της Μονεμβασιάς. Γνωρίστε την ιστορία του γλυκόπιοτου μονεμβάσιου οίνου μέσα στους αιώνες και δοκιμάστε άφθονο ντόπιο κρασί, σε μια από τις βραδιές οινογνωσίας που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Η ιστορία του κρασιού
Η Μονεμβασιά της παράδοσης και των μύθων, ήταν προορισμένη να χαρίσει στον κόσμο, προϊόντα ανάλογα της ιστορικής της υπεροχής. Λίγα κρασιά διαθέτουν τόσο ένδοξο παρελθόν, όσο ο ξακουστός μονεμβάσιος ή μονεμβασιώτης οίνος, μετονομαζόμενος στη συνέχεια Malvasia από Ενετούς και Γενουάτες εμπόρους και γνωστός με αυτό το όνομα ως το πέρατα του κόσμου. Το φημισμένο λευκό νέκταρ παραγόταν πριν τον 13ο αιώνα από αμπελώνες στην περιοχή «Δωριέων χώρα» της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς. Το μαγικό άρωμα και γεύση του πολύτιμου αυτού κρασιού, αλλά και η ιδιαίτερα ισχυρή εμπορική δυναμική που αναπτύχθηκε στη Μονεμβασιά, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους που η Malvazia μεσουράνησε κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, αφήνοντας όμως τη μυρωδιά της έντονα ζωντανή μέχρι και το σήμερα. Ο βυζαντινός οίνος που έχει υμνηθεί μέσα στους αιώνες από ποιητές όπως ο Σαίξπηρ, εξαφανίστηκε μετά την τούρκικη κατάληψη της Μονεμβασιάς και τις καταστροφές στα αμπέλια, παραμένοντας όμως ως όνομα σε πλείστες ετικέτες και μορφές, ανά την Ευρώπη. Η μεγαλειώδης όμως αυτόχθονη Malvasia του χτες, είχε στη μοίρα της, αιώνες αργότερα, να έχει και ένα ευοίωνο αύριο. Άξιοι οινοποιοί της Μονεμβασιάς μετά από χρόνια μελετών και προσπαθειών, κατάφεραν να δημιουργήσουν εμπνευσμένα κρασιά στηριζόμενοι στις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής, αποδίδοντας φόρο τιμής στο προϊόν που έκανε διάσημο τον τόπο τους. Σήμερα, η Μονεμβασιά έχει να επιδείξει ένα πλούσιο σύνολο εξαιρετικής οινικής παραγωγής, που τιμάει την καταγωγή του, την ιστορία, αλλά και τον ουρανίσκο μας σε κάθε γουλιά.